De behandeling


Een behandeling kan bestaan uit meerdere methodes, waaronder acupunctuur, Medical Qi Gong, Tuina en/of adviezen over voeding of leefstijl.


Acupunctuur:


Acupunctuur komt voort uit de oude, traditionele Chinese Geneeskunde. Er zijn archeologische vondsten gedaan van 1000 jaar voor Christus, die op acupunctuur wijzen.
Acupunctuur gaat ervan uit dat er in het lichaam energiebanen lopen, die weleens verstoord of geblokkeerd kunnen raken, waardoor klachten ontstaan. (Deze banen ofwel meridianen, zijn op het lichaamsoppervlak zichtbaar gemaakt in het onderzoek van Hu X, Wang P, Wu B en Xu J, met een thermal Imaging system. Gepubliceerd in The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol. 11, nr 1, 2005, pp. 171-173).


Door het plaatsen van kleine naaldjes op bepaalde lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld onderbeen en onderarm, zet je de energie in beweging, om de verstoring te corrigeren. Je stimuleert hierdoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Acupunctuur is nagenoeg pijnloos. Het lichaam kan reageren, zodat je de energie kunt voelen stromen. Zo kun je bij pijnbestrijding het lichaam stimuleren, om bijvoorbeeld endorfines aan te maken, zodat er een directe pijnstilling volgt. Na pijnstilling kan iemand weer vrijer bewegen, zodat het verdere herstel kan plaatsvinden.


Om niet alleen het symptoom aan te pakken, maar ook de oorzaak, is het bij acupunctuur belangrijk om de mens als een geheel te zien. Dit holistisch benaderen schept extra mogelijkheden om klachten niet tijdelijk, maar blijvend op te lossen.


Medical Qi Gong: (uitspraak: Tsjie Gkong)


Qi Gong is een trainingsvorm uit de Oosterse traditionele geneeskunde, waarbij men de tijd neemt om energetisch in balans te komen. Het is een bewegingsleer ter verbetering, bescherming en versterking van de gezondheid. Er worden bewegingen uitgevoerd volgens een vast patroon of er wordt een lichaamshouding een bepaalde tijd aangehouden.


Men oefent tegelijkertijd het afstemmen van de ademhaling en de concentratie. De bewegingen en houdingen worden herhaald om de doorstroming in het lichaam te verbeteren. Op deze manier kun je werken aan innerlijke rust, bewustwording, en (zowel lichamelijke als geestelijke) kracht en flexibiliteit. Zo blijf je beter in balans en gezond, bij stress en andere factoren.

Individueel: indien nodig kunt u tijdens uw behandeling, specifieke oefeningen geadviseerd krijgen, die passen bij uw herstel.
Groepsles*: u kunt deelnemen aan groepslessen om de principes en intentie van Medical Qi Gong u eigen te maken.

*Enkele ervaringen van de huidige deelnemers: het is gezellig en leerzaam en gaf verbetering van de ademhaling, de mentale concentratie, ontspanning, innerlijke rust en balans. Ook noemde men de verbetering in zelfbewustzijn, zelfverzekerdheid, beenkracht en stabiliteit.


Tui Na:
(uitspraak: Twie Na)


Tui Na berust op hetzelfde principe als acupunctuur, maar in plaats van naaldjes worden specifieke massagetechnieken gebruikt. Want ‘Tui’ betekent duwen en ‘Na’ betekent vastpakken. Het maakt al eeuwen onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde.


Deze techniek is een goed alternatief voor kinderen van 0 tot 8 jaar. Op jonge leeftijd kan namelijk de intensiteit van de behandeling minder zijn, om toch een groot resultaat te behalen.
Het is een effectieve methode om te helpen bij het gezond opgroeien en het opbouwen van een goede weerstand. De methode wordt ook aan de ouders aangeleerd, zodat u uw eigen kind kunt helpen herstellen. Bijvoorbeeld bij pijn, verkoudheid, onrustige slaap, bedplassen, spijsverterings- of stoelgang problemen enz.


Als bij een volwassene deze methode wordt gekozen, is de uitvoering intensiever nodig. Vaak is daarna een korte behandeling met naaldjes zinvol, voor een nog sneller resultaat.