Qi Gong

Helaas, maar begrijpelijk:

de lessen Medical Qi Gong zullen voorlopig tot 1 juni niet door kunnen gaan, wegens de landelijke maatregelen tegen het coronavirus.

Verdere informatie hierover kunt u lezen op de home-page van deze website.

 

1. Qi Gong: wat is dat?

“Qi” is het Chinese woord voor levensenergie, “Gong” staat voor tijd/geduld.

Qi Gong is een trainingsvorm uit de Oosterse traditionele geneeskunde, waarbij men de tijd neemt om energetisch in balans te komen. Het is een aanvullende vorm van bewegingsleer, ter verbetering, bescherming en versterking van de gezondheid.

Er worden bewegingen uitgevoerd volgens een vast patroon of er wordt een lichaamshouding (bv. staand of zittend), een bepaalde tijd aangehouden. Bij beide vormen oefent men tegelijkertijd het afstemmen van de ademhaling en de concentratie. De bewegingen en houdingen worden herhaald, om de doorstroming in het lichaam te verbeteren.

Op deze manier kun je werken aan innerlijke rust, bewustwording, en (zowel lichamelijke als geestelijke) kracht en flexibiliteit. Zo blijf je beter in balans en gezond, bij stress en andere factoren.

De effecten van Medical Qi Gong worden bevestigd door wetenschappelijk onderzoek:

- M.S. Lee (2005) legde wetenschappelijk vast, de reproduceerbare heilzame effecten van Qi Gong aangaande hartslag en immuunsysteem.

- Yin Lo, PhD (april 2005), legde infraroodbeelden vast van patiënten, voor en na een behandeling, als bewijs voor de goede effecten van therapie met externe Qi.

- Aikman (2000) schreef dat gecontroleerde experimenten van de Chinese Academy of Sciences in de late jaren '70 en begin jaren '80 hebben bevestigd, dat Qi Gong feitelijk waarneembare en meetbare infrarood elektromagnetische golven en chemische veranderingen veroorzaakt.

 

2. Qi Gong cursus of individueel.

Individueel: Als u onder behandeling komt voor acupunctuur, kunt u, indien nodig, specifieke Qi Gong oefeningen geadviseerd krijgen, die passen bij uw herstel. (zie nadere informatie onder het hoofdstuk Behandeling).

Groepsles: U kunt deelnemen aan groepslessen om de principes en intentie van Medical Qi Gong u eigen te maken. Elk half jaar start er een nieuwe cursus. Bij droog weer oefenen we buiten, in de sfeervolle gaard.

Enkele ervaringen van de huidige cursusdeelnemers: het is gezellig en leerzaam en gaf verbetering van de ademhaling, de mentale concentratie, ontspanning, innerlijke rust en balans. Ook noemde men de verbetering in zelfbewustzijn, zelfverzekerdheid, beenkracht en stabiliteit.

 

Cursusinformatie:

- elk half jaar starten er nieuwe cursussen, op verschillende niveau's.

- als u wil kennis maken met Qi Gong, kunt u vrijblijvend aan één groepsles meedoen.

  Bel even van te voren, om een dag en tijd af te spreken.

- 9 lessen van 1¼ uur, gemiddeld 1x per 14 dagen, voor € 121,50 p.p.

- Op donderdagen om 09.00 uur, 10.30 uur of 19.00 uur en op woensdagen om 19.00 uur*.

 

Data*:

Wo. 12 feb., 4 + 18 mrt, 1 + 15 + 29 apr., 3 + 17 juni, 1 juli 2020

Do. 13 feb., 5 + 19 mrt., 2 + 16 + 30 apr., 4 + 18 juni, 2 juli 2020

Wo. 19 feb., 11 + 25 mrt., 8 + 22 apr., 27 mei, 10 + 24 juni, 8 juli 2020 

Do. 20 feb., 12 + 26 mrt., 9 + 23 apr., 28 mei, 11 + 25 juni, 9 juli 2020

 

*onder voorbehoud, bij voldoende aanmeldingen.

 

Bent u nieuwsgierig geworden en zou u ook willen mee doen met deze cursus? Meldt u zich dan telefonisch aan via 06 -51 0 51 876.